Het runnen van een boerenbedrijf kent veel uitdagingen. Een beetje piekeren hoort erbij. Het houdt je scherp. Maar wat als de zorgen blijven rondtollen in je hoofd, je moeilijk kunt ontspannen en je oververmoeid raakt? De kans dat je dan met ongezonde stress te maken hebt is groot. Veel agrarische ondernemers met stress hebben de neiging om nóg harder te werken, maar om ziekte en uitval te voorkomen, is het belangrijk dat er tijdig aan de bel wordt getrokken.
Harde cijfers zijn er niet, maar dat veel boeren kampen met stress staat buiten kijf. Steeds vaker begeleid ik agrarische ondernemers met stress- of burn-outklachten en ook in de media wordt steeds meer aandacht besteed aan de toenemende druk bij boeren. Hoewel de oorzaken van stress divers zijn, is het belangrijk dat problemen altijd bij de bron worden aangepakt. Aanhoudende stress is namelijk zeer ongezond.
Oorzaken van stress bij boeren
Als boer run je niet zomaar een bedrijf. Je bent ondernemer, manager en arbeider in één. Er rust een grote verantwoordelijkheid op je. Daar komt bij dat een agrarische onderneming vaak een familiebedrijf is. Werk en privé lopen in elkaar over, waardoor gevolgen vaak groot zijn. Toenemende werkdruk en spanningen in relaties met familieleden of partners, zijn de grootste oorzaken van stress bij boeren. Daarnaast krijg je als agrariër steeds meer te maken met de kritische blik van de overheid en de maatschappij: veranderende wet- en regelgeving, het uitblijven van een opvolger en een onzekere toekomst. Het zorgt voor spanningen, frustraties en boosheid.
Signalen van stress
Iedereen ervaart weleens stress. Wanneer stress te lang aanhoudt, kan dit gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Het lichaam raakt uitgeput, met alle gevolgen van dien. Om overspannenheid of een burn-out te voorkomen, is het belangrijk dat signalen van stress bij boeren snel worden opgemerkt. De meest voorkomende signalen zijn:
- Steeds harder en langer werken
- Verminderde productiviteit
- Rusteloosheid
- Oververmoeidheid
- Sneller geprikkeld en chagrijnig
- Slaapproblemen
- Lichamelijke klachten, zoals maagpijn, zenuwen en hoofdpijn
- Overmatig alcohol- of medicijngebruik
Wat kun je als boer doen?
Veel agrarische ondernemers compenseren hun zorgen door harder en langer te werken. Nare gevoelens worden zo onderdrukt. Toch komen deze gevoelens vroeg of laat weer bovendrijven. Het gevolg: een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is. Het weglopen voor emoties helpt dus niet, maar wat kun je als boer wel doen om stressklachten te verminderen? Het belangrijkste is rust zoeken. Wanneer je 24 uur per dag in de vierde of vijfde versnelling staat, vraag je veel van je lichaam. Zoek daarom ontspanning door in de buitenlucht te wandelen of sporten, pak een (oude) hobby op en breng meer tijd door met je familie. Door rust in je dag te brengen, kunnen bepaalde patronen doorbroken worden.
Agrarische coaching: grip op de situatie
Lukt het je maar niet om te ontspannen en kamp je met aanhoudende stressklachten? Zoek dan hulp. Door het gesprek aan te gaan zet je een eerste stap in de goede richting. Alleen het uitspreken van wensen en gevoelens kan al een hele opluchting zijn. Weet je niet bij wie je terecht kunt? Naast een vriend of goede buur, kan ook een agrarisch coach je helpen om weer grip op de situatie te krijgen. Een agrarisch coach houdt je een spiegel voor waardoor jij jezelf beter leert kennen. Hierdoor krijg je de regie over je leven weer in handen en voorkom je dat je steeds weer in dezelfde valkuilen trapt.
Als agrarisch coach begeleid ik steeds vaker boeren met stress- en burn-outklachten. Ben je toe aan meer balans tussen jouw werk- en privéleven of wil je gewoon jouw verhaal kwijt? Ik help je graag!