Jouw droombaan in de agrarische sector
Door het tekort aan goed personeel kun je overal in de land- en tuinbouw aan het werk, het is hierdoor erg belangrijk dat je eerst zelf bepaalt wat je wilt.
De keuze is reuze
Als starter in de agrarische sector wordt je met open armen ontvangen. Veel agrarische bedrijven in de veehouderij, land- en tuinbouw kampen met een personeelstekort. Goed opgeleid en praktijkgericht personeel dat Nederlands spreekt is tegenwoordig een luxe voor een boerenbedrijf.
Ondernemers hebben veel over voor goede krachten op hun bedrijf.
Hieronder volgen een aantal tips die je helpen jouw loopbaan te bepalen.Het helpt je op de juiste manier te solliciteren en een gesprek aan te gaan tijdens de sollicitatieprocedure.
Wat wil ik?
Voordat je gaat zoeken of rondvragen naar werk is het belangrijk om op een rijtje te zetten wat je graag wilt. Je kunt dit alleen of met hulp van een agrarisch coach voor jezelf verduidelijken. Thema’s die je helpen duidelijkheid te creëren over jouw ideale werkplek kunnen zijn:
– Welke mate van zelfstandigheid wil jij in jouw werk?
– Vind je het belangrijk om veel alleen of samen te werken?
– Wil je veel ontwikkel- en doorgroei kansen?
– Met welk salaris wil je starten?
– Is de regelmaat in werkzaamheden, dagen en uren van belang?
– Reisafstand tot je werk?
– Hoe vind je het om veel met buitenlandse uitzendkrachten te werken?
Er zijn ontzettend veel overwegingen die je op een rijtje kunt zetten. De agrarische sector heeft veel te bieden: van een klein agrarisch familiebedrijf tot een miljoenen bedrijf met honderden medewerkers en vele doorgroeimogelijkheden. Door vooraf de voor jou meest belangrijke punten op te schrijven kun je gericht zoeken naar werk dat jou past.
Onderzoek het agrarische bedrijf
Als je eenmaal goed in kaart hebt gebracht wat jij uit jouw toekomstige baan wilt halen is het belangrijk om te onderzoeken of een bedrijf jou dat kan bieden.
Vooronderzoek naar het bedrijf helpt hierbij. Misschien ken je wel mensen die er werken of ken je iemand die er gewerkt heeft? Vraag hen hoe zij het vinden.
Niet alles is te vinden op de website van het bedrijf, vraag tijdens het solliciteren naar de dingen die je nog meer wilt weten. Hiermee onderscheid je je van de andere sollicitanten omdat je laat zien dat je vooronderzoek hebt gedaan naar de achtergrond van het bedrijf.
Bespreek alles
Om er voor te zorgen dat het werk aansluit moet je ook alle arbeidsvoorwaarden goed doorspreken. Vraag of je het contract eerst op je gemak thuis kunt doorlezen voordat je het tekent..
Tijdens een contractbespreking kan het moeilijk zijn om dingen aan te kaarten. Probeer al jouw wensen en vragen samen door te lopen zodat voor jou goed duidelijk is waar je aan toe bent. Onderwerpen van een contractbespreking kunnen zijn, vakantiedagen, verlof, werken in het weekend, het draaien van overuren, maar ook het opnemen van een studie of training kan een onderdeel uitmaken van het gesprek.
Niks staat vast
Als laatste is het belangrijk dat je in je achterhoofd houdt dat veel dingen onderhandelbaar zijn. Zeker in een sector met zo veel vraag naar jou. Behandel het voorstel van jouw werkgever ook echt als een aanbod en niet als iets waar je alleen ja en nee op kan zeggen. Jij kan aangeven wat belangrijk voor jou is.