Boerin aanjager van sociale bedrijfsontwikkeling
Vrouwen meer betrekken bij besprekingen zorgt voor nieuwe input.
Op de tweede zaterdag van september is het nationale boerinnendag. Voor Liza Simons uit De Mortel reden om in Berlicum onder de naam ‘De Betrekker’ een bijeenkomst te organiseren speciaal voor boerinnen die iets extra’s, bijzonders van hun agrarisch bedrijf willen maken. Van collega boerinnen krijgen ze deze middag handvaten aangereikt
Waar richt je je op?
“Tijdens deze dag richt ik mij speciaal op agrarische vrouwen die de ambitie hebben om buiten de gebaande paden, iets unieks neer te zetten. Die de gedrevenheid bezitten om van het agrarisch bedrijf meer te maken. Vrouwen die zich willen richten op sociale bedrijfsontwikkeling. Het is zaak om creatief na te denken over de mogelijkheden op de eigen boerderij. Kijken naar het landschap, wat is daar zo bijzonder aan? Hoe kun je dit inzetten en gebruiken om op te vallen. Verbindingen leggen met omgeving, scholen, naburige dagbestedingen. Een plan waarbij je jouw omgeving betrekt, waar je inspeelt op de mogelijkheden van het landschap of waarin je uitgaat van jouw kracht. Een rol die past bij jou; vrouw met een boerderij.”
Deze bijeenkomst, waarvoor de aanmelding nog openstaat, is een aanrader voor vrouwen die bijvoorbeeld zoeken naar melk of vlees met een meerwaarde. Een tweede tak willen opzetten of hiernaar willen overschakelen. Sociale acceptatie en transparantie op het bedrijf willen creëren. Vrouwen die maatschappelijke betrokkenheid inzetten om nieuwe inkomsten te genereren. Vrouwen die geloven in de toekomst van het bedrijf en die zich hiervoor willen inzetten. Vrouwen die opzoek zijn naar een verdieping, verbreding of verbinding op het bedrijf. Vrouwen die hun kwaliteiten, kansen van het bedrijf en de wensen van de omgeving met elkaar willen combineren. Daarbij is het zaak om open te staan voor ideeën van andere boerinnen. Naast mijzelf zullen ook Sietske Klooster en Dorieke Goodijk de ervaringen delen.
Waar schort het aan?
“Het opleidingsaanbod in de agrarische sector richt zich met name op inhoudelijke onderwerpen. Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor de communicatie, persoonlijke ontwikkeling en procesmatige kant van het aangaan van veranderingen. Iets nieuws opzetten lukt alleen als dit past bij jouw drijfveren en mogelijkheden.“
Hoe ben je hiertoe gekomen?
“Door mijn relatie met mijn partner; melkveehouder ging ik opzoek naar mijn rol en taken binnen het bedrijf. Hoe wil ik mij verhouden tot de boerderij en hoe kan ik mijn kwaliteiten hierin kwijt? Ieder vrouw richt haar rol als boerin anders in. http://www.milkstory.nl/artikel/een-ode-aan-de-boerin In het onderzoek dat ik uitvoer over de rol van de vrouw wordt duidelijk dat zij degene is die nieuwe verdiepende, verbredende of verbindende activiteiten opzet. Zij is de aanjager van sociale bedrijfsontwikkeling. De man richt zich op de primaire werkzaamheden op het bedrijf.
Advies voor derden?
Het is dan ook zaak dat andere partijen, bijvoorbeeld het zuivelbedrijf en de financier de vrouw meer betrekken bij hun opleidingsaanbod en besprekingen. Dit vraagt om een andere insteek maar lever nieuwe input op er volgen andere gesprekken. De boerin is de aangewezen persoon als trekker van sociale innovatie op het agrarische bedrijf.