Er zijn van die dagen dat je er met je gedachten niet bij bent. Je bent afwezig, gehumeurd, je vergeet dingen en je maakt fouten. Je dwaalt voortdurend af met je gedachten. Je kan de slaap niet vatten of je wordt midden in de nacht wakker en kunt niet meer stoppen met denken.
Bij zorgen, conflicten of problemen heb je veel om over na te denken. Als je niet uitkijkt pieker je je suf over beslissingen en onzekerheden die voor je liggen. Je komt er niet meer uit, je ziet geen oplossing meer, of het je blijft de beslissing maar uitstellen.
Ieder mens piekert wel eens, piekeren is niet goed of fout. Het is belangrijk dat je een gevoel van controle hebt over jouw gedachten en dat je voor jezelf inschat of dit licht of ernstig getob is.
De mate waarin jouw zorgen of denken invloed hebben op jouw dagelijks werk, je nachtrust en jouw emotionele gemoedstoestand vertellen je iets over de ernst van jouw gepieker. Als je merkt dat je weinig energie over houdt voor leuke dingen dan betekent dit dat al jouw energie op gaat aan het piekeren en overdenken van situaties.
Signalen van piekeren
– Ik maak mij zorgen over dingen die ik nog moet doen.
– Ik maak mij zorgen over of ik de dingen wel goed gedaan heb.
– Veel situaties zijn voor mij aanleiding om te piekeren?
– Als ik onder druk sta, pieker ik veel.
– Ik pieker altijd wel ergens over.
– Ik ben mijn hele leven al een binnenvetter.
– Ik maak mij voortdurend zorgen.
– Als ik eenmaal aan het piekeren ben, kan ik mijn gedachten niet meer stoppen.
– Mijn zorgen overweldigen mij, ze bepalen mijn humeur, ze maken mij neerslachtig en somber.
Vijf tips voor rust in jouw hoofd
- Piekerplek
Maak een speciale piekerplek en besteed hier aandacht aan jouw gedachten.
Kies een plek uit in huis waar jij jouw zorgen gaat overdenken.
Maak een boekje waar je jouw gedachten in op kunt schrijven. - Stel vragen die leiden tot de oplossing
Stel jezelf vragen met Hoe die leiden naar een aanpak van jouw probleem.
Vragen die beginnen met wat als, of waarom leiden vooral tot piekeren.
Probeer de vraag te starten met hoe en beschrijf hetgeen je wilt bereiken in plaats van wilt voorkomen. Bijvoorbeeld: Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik wel op tijd klaar ben voor die afspraak? Op die manier denk je actief na over een oplossing voor jouw probleem. - Praat er met iemand over
Pak een probleem aan door dit met iemand te delen en jouw zorgen uit te spreken. Geef in contact met anderen ook aan wat je nodig hebt, wat kan iemand voor je doen? Op welke manier kan iemand jouw steunen? - Beweging en afleiding
Zorg dat je voldoende in beweging bent gedurende de dag. Bewegen op het werk is anders als een wandeling en sporten. Ga leuke dingen doen alleen of met vrienden. - Stel de gedachten uit tot een vast moment op de dag
Als je merkt dat je geen controle meer hebt over jouw gedachten probeer dan zodra er piekergedachten opkomen deze te verplaatsen naar een vast moment op de dag. Bijvoorbeeld twee of drie keer per dag altijd na het eten. Komt een gedachte op zeg dan niet stop of druk de gedachte weg, maar zeg tegen jezelf straks ga ik er over nadenken, nu nog even niet.
Als coach kan ik je helpen meer controle te krijgen over jouw gedachten. Omdat ik bekend ben met de agrarische sector begrijp ik de context van jouw bedrijf, leven en de verbondenheid met de boerderij.
Leestip over piekeren:
Boek: De gelukkige piekeraar, van Bart Verkuil uitgeverij Ambo Anthos,