Een slechte sfeer in het gezin, verschil van inzicht met (schoon)ouders of een conflict met werknemers: het kan zomaar voorkomen binnen het boerenbedrijf. Wanneer je er samen niet meer uitkomt, kan agrarische mediation, oftewel conflictbemiddeling, helpen om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Naast mijn werk als agrarisch coach, treed ik op als mediator bij conflicten. Onafhankelijk, neutraal en resultaatgericht. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.
Mediation
Mediation
Waarom agrarische mediation
Agrarische ondernemingen worden steeds groter en moeten aan steeds meer wetten en regels voldoen. Hoe meer personen en instanties met een onderneming gemoeid zijn, hoe sneller een conflict kan ontstaan. Denk aan burenruzies, een verschil van inzicht met een bedrijfsopvolger of problemen met de overheid.
Niet zelden is een agrarische onderneming een familiebedrijf. Een conflict in de agrarische sector kan daarom verstrekkende gevolgen hebben. Naast zakelijke belangen spelen ook privébelangen een grote rol. Zijn er spanningen in het bedrijf, dan hebben die vaak hun weerslag op het hele gezin. Het is dus van belang om (dreigende) conflicten zo snel mogelijk op te lossen. Agrarische mediation helpt als je er samen niet meer uitkomt. Wanneer een professionele buitenstaander naar jullie situatie kijkt en het gesprek aangaat, komen jullie tot oplossingen waarbij zowel het individuele belang als het gezamenlijke belang voorop staat.
De voordelen van mediation
- Negatieve ervaringen worden uitgesproken en afgesloten
- Je krijgt ruimte om je verhaal te vertellen
- Je leert de juiste vragen te stellen en te luisteren naar de ander
- Er ontstaat meer begrip voor de ander
- Een onafhankelijk persoon kijkt naar jullie situatie
- Een juridische strijd wordt voorkomen
Heb jij momenteel een geschil met een werknemer? Is er ruzie met de buren of heb je een verschil van inzicht met je bedrijfsopvolger?
Veelvoorkomende vragen:
Mediation
Het krijgen van geloof en vertrouwen in jouw ondernemerschap gaat samen met doen wat je belooft. Vraag naar de verwachtingen van mensen, spreek uit wat je wel en niet kunt waarmaken. Op deze manier word je transparant.
Probeer de vraag achter de vraag te achterhalen. ‘Hoeveel fijnstof komt er van jouw bedrijf af?’ Deze vraag bevat misschien wel een zorg om gezondheid of overlast. Beantwoord de vraag en stel een wedervraag om beter te begrijpen waarom dit voor iemand belangrijk is.
Ga eens met elkaar om tafel zitten. Waar heb je last van? Wat wil je anders? Wat kun je zelf doen? Door gevoelens bespreekbaar te maken zonder direct te zoeken naar een oplossing komt er ruimte om écht naar elkaar te luisteren. Agrarische coaching kan hierbij helpen en openheid van zaken geven.