Het verborgen leed van een stalbrand

Het verborgen leed van een stalbrand

Een brand in de stal overvalt je. Het is iets waarvan iedereen denkt dat het hen niet overkomt.
Jaarlijks zijn er boerderijen die getroffen worden door een brand, het zet het leven van de ondernemer en zijn gezin totaal op zijn kop.

“Toen ik in de keuken stond hoorde ik een raar knetterend geluid. Voor de zekerheid liep ik naar buiten om te kijken wat er aan de hand was, grote pluimen rook kwamen boven de stal uit. Mijn jongste was zes maanden en de oudste drie. Ze hebben mij op de been gehouden ik moest blijven staan mijn rug rechten en vooruit.”

Herinneringen

Hoe je de dag herinnert, wat je in gedachte ziet, hoort, ruikt en voelt is voor iedereen anders. Was je erbij toen het gebeurde? Zijn er dieren bij omgekomen? Is alleen het bedrijf of ook jouw huis getroffen door de brand? Voor iedereen is de intensiteit en de manier waarop je de herinneringen in jouw hoofd levend houdt anders.

Rouwproces 

Het staat vast dat het verlies van een woning, bedrijf en dieren gepaard gaan met een groot verlies. Een rouwproces, emoties die je alle kanten op kunnen slingeren. Zo’n grote gebeurtenis zet jouw leven op z’n kop. Het maakt ook dat je dingen in een ander perspectief gaat bekijken.

“We stonden erbij te kijken, we konden niets doen. Al ons werk van de afgelopen jaren is in vlammen op gegaan. Niet alleen onze vertrouwde werkplek, maar ook alle herinneringen die deze plek in zich huisde zijn we voor een deel verloren. We moeten opnieuw beginnen.”

Onzichtbaar verdriet

Vanuit het bedrijf zijn er ontzettend veel experts die je kunnen begeleiden bij het opnieuw opbouwen van je bedrijf. Je krijgt waarschijnlijk in de eerste weken ontzettend veel steun en betrokkenheid uit jouw omgeving. Ondanks de totale shock kun je bergen werk verzetten. Je moet immers wel want je hebt een bedrijf dat vooruit moet. 

Wie is er voor jou?

Zorg dat je naast alle inhoudelijke steun een goede coach of therapeut hebt die jou, je gezin en partner helpt bij de verwerking van jullie verdriet. Het praten over wat je is overkomen zorgt ervoor dat het er mag zijn, dat je langzaam kunt ontladen en dat je uiteindelijk kunt komen tot een realiteit waarin je weer kunt bouwen aan een nieuwe toekomst.

Maar wat als het teveel wordt…..

Als je op een punt aankomt dat je het verdriet begint te voelen. Als je het gesprek uit de weg gaat, omdat het je anders te veel wordt. Je hebt nergens meer zin in omdat je geen energie meer hebt. Je weet niet meer bij wie je jouw verhaal kwijt kunt omdat het allemaal zo ingewikkeld is. Alles hangt aan elkaar samen, jouw gemoed, de voortgang van je werk, je geduld naar de kinderen.

Heb jezelf lief, wees begripvol voor alles wat je voelt, doet en denkt. Het is een zware periode die ieder mens doet trillen op zijn grondvesten.

Slachtoffer, doorpakker of iets er tussenin?

“Het ene moment ervoeren we genoeg energie om er samen tegen aan te gaan, het andere moment kon je ons opvegen. De nuances waren ver te zoeken, de emmer liep telkens over.”

Doorgaan en volhouden

Als agrarisch coach begeleid ik veel agrarische ondernemers die het om wat voor een reden even zwaar hebben in hun leven. Praten over wat je is overkomen geeft rust en brengt je tot bedaren, het zorgt ervoor dat je weer overzicht krijgt in de situatie. Langzaam ontwikkeld zich een nieuwe realiteit met vertrouwen in een nieuw begin.

Ken jij iemand die het op dit moment lastig heeft?

Deel het onder jouw netwerk zodat het mensen bereikt die het kunnen gebruiken.

Liza Simons,
Werkt als agrarisch coach, woont samen met haar man op een melkveebedrijf.
Zij heeft een brand meegemaakt waar zij in 2018 naast het bedrijf ook haar woning verloor.