Boeren welzijnscheck

Boeren welzijnscheck

Voor agrarische ondernemers die de grip op hun leven tijdelijk kwijt zijn of dreigen te verliezen. De welzijnscheck helpt boeren goed voor zichzelf te zorgen.

Sinds een aantal jaren zijn er op veel agrarische bedrijven grote gebeurtenissen doorgevoerd die van impact zijn op het persoonlijke welzijn. Gedwongen stoppen, sanering of persoonlijke redenen kunnen maken dat je als ondernemer voor ingrijpende keuzes komt te staan.

“De veranderingen gingen zo snel dat we geen tijd hadden om stil te staan. Pas nadat alle stallen geruimd waren kregen we weer lucht. Alle energie was uit ons weggelopen en we vielen in een zwart gat. Wat moesten we nu? Alles waar we ons leven voor gewerkt hadden was binnen enkele dagen verdwenen”. – citaat gestopte boer

Als je veel grote veranderingen tegelijk voor je kiezen krijgt, is dit soms lastig te verwerken.

 1. Wat is het doel van de Welzijnscheck?
  Bewustwording. Een welzijnscheck bestaat uit negen deelgebieden; slaap, voeding, energie, vooruitzicht, relaties, fysieke klachten en concentratie. De welzijnscheck helpt een agrarische ondernemer met zorg te kijken naar zichzelf en zijn perspectief. Het is een graadmeter om sneller en eenvoudig bij jezelf te signaleren hoe het met je gaat.
 2. Hoe helpt de Welzijnscheck jou?
  Aanhoudende of steeds wisselende fysieke klachten kunnen een signaal zijn dat je stress ervaart. In de drukte van alle dag besteden mensen hier geen aandacht aan en lopen ze voorbij aan de signalen die hun eigen lijf afgeeft. Door onderzoek op alle deelgebieden krijg je een volledig beeld van jouw welbevinden. Voor je het weet stapelen de klachten zich op en beland je in een negatieve spiraal.
 3. Wanneer kan ik de Welzijnscheck gebruiken?
  Je kunt de check ieder moment gebruiken. Als je twijfelt over hoe het met je gaat en als je in kaart wilt brengen op welke gebieden je problemen ervaart kan de welzijnscheck jouw een inzicht geven in jouw persoonlijke situatie.
 4. Wat is de winst van de Welzijnscheck
  Je krijgt inzicht in de ernst van jouw persoonlijke situatie. Het biedt jouw concrete handvatten die je kunnen helpen om hulp in te schakelen. Je kunt vroegtijdig burn-out of depressieklachten signaleren. Het helpt je iets te doen met jouw eigen signalen. 
 5. Welke stappen kan ik nemen als de Welzijnscheck adviseert hulp in te schakelen?
  Je kunt contact opnemen met iemand in jouw familie of vriendenkring. Deel de zorgen die je hebt over jezelf. Maak een afspraak bij de huisarts en vertel hoe het met je gaat.

Ben je geïnteresseerd in de Welzijnscheck en wil je direct aan de slag? Neem dan contact op. Als agrarisch coach maak ik jouw situatie inzichtelijk, je krijgt overzicht in de situatie en je gaat aan de slag met verandering zodat er weer perspectief ontstaat voor jouw toekomst. 

De boeren Welzijnsscheck onderzoekt de mate van stress en geluk die een agrarische ondernemer ervaart in zijn leven en geeft hem zicht op belangrijke aandachtsgebieden.

Als agrarisch coach bied ik de Welzijnscheck aan voor agrarische ondernemers.