Bedrijfsbeëindiging: boer ben je voor het leven, toch?

Bedrijfsbeëindiging: boer ben je voor het leven, toch?

Bedrijfsbeëindiging: boer ben je voor het leven, toch?

Steeds meer boeren stoppen met hun boerenbedrijf. De aangescherpte milieuregels en het ontbreken van een opvolger, zijn voor veel boeren redenen om de handdoek in de ring te gooien. Niet meteen natuurlijk, want aan de beslissing om te stoppen gaat een beladen proces vooraf. Een bedrijfsbeëindiging in de agrarische sector betekent niet alleen stoppen met je onderneming, maar ook stoppen met je levenswerk. En dat doe je niet zomaar, want boer ben je voor het leven, toch? 

Het is misschien even een opluchting: je bent gestopt met het boerenbedrijf of je hebt zojuist de beslissing genomen om te stoppen. Vechten hoeft niet meer. De stress is verleden tijd. Toch is de rust van korte duur, want al snel duiken er nieuwe dilemma’s op. Naast de financiële en juridische impact die een bedrijfsbeëindiging met zich meebrengt, komen er emotionele gevolgen om de hoek kijken. Boosheid en verdriet om het verleden, angst en onzekerheid voor de toekomst. Een gevoel van onmacht… het komt er allemaal bij. 

 

Boer met Kiespijn

Dat je niet de enige bent die kampt met de emotionele gevolgen van een (gedwongen) bedrijfsbeëindiging, blijkt wel uit de vele reacties die bij het meldpunt Boer met Kiespijn binnenkomen. Het platform, dat een initiatief is van Omroep Brabant, brengt in kaart hoe het gesteld is met de agrarische sector in Brabant. Het vertelt de verhalen achter de cijfers en de krantenkoppen. In deze verhalen voeren termen als angst, falen, onmacht en rouwen de boventoon.  

 

Verlies van identiteit

Of je nu stopt met het bedrijf vanwege de aangescherpte milieuregels of door het ontbreken van een opvolger, stoppen met boer zijn betekent verlies van je identiteit. Want, wie ben jij nu je geen melkveehouder, fruitteler of varkenshouder meer bent? Waarschijnlijk heb je je dit nooit eerder hoeven af te vragen. Als kind was het al duidelijk dat jij de opvolger in het bedrijf zou zijn. Generaties gingen je voor, maar nu ben jij degene die los moet laten en opnieuw moet uitvinden wie je bent.   

 

Kiezen voor een nieuwe toekomst

Als agrarisch ondernemer heb je waarschijnlijk graag iets om handen. Daarnaast ervaar je de sociale druk om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Misschien heb je zelfs al gesolliciteerd. Maar weten wat je echt wilt is lastig. De zoektocht naar een nieuwe identiteit kost tijd. Om nog maar te zwijgen over het rouwproces waar veel stoppende boeren doorheen moeten. De ervaring leert dat, pas wanneer je het volledige beëindigingsproces doorlopen hebt, je volledig kunt kiezen voor een nieuwe toekomst.  

 

Begeleiding op weg naar nieuw werk

Het proces van een bedrijfsbeëindiging kun je nooit alleen. Naast familie, vrienden en collega’s, kan ook agrarische coaching je helpen tijdens het beëindigingsproces. Als agrarisch coach begeleid ik je in de verschillende fasen van het beëindigingsproces en help ik je op weg naar nieuw werk. Persoonlijke ontwikkeling en jouw toekomstperspectief staan bij mij altijd centraal. Door gefaseerd af te bouwen en aandacht te geven aan jezelf behoud je jouw eigenwaarde en krijg je weer vertrouwen in de toekomst.