Agrarisch coach begeleidt naar nieuwe toekomst

Agrarisch coach begeleidt naar nieuwe toekomst

Fors investeren, op zoek naar aanvullende bedrijfsactiviteiten of toch volledig stoppen met het boerenbedrijf? Veel boeren worstelen met hun toekomst. De strenger wordende wet- en regelgeving en een veranderend maatschappelijk beeld, zorgen ervoor dat agrarisch ondernemers steeds minder voldoening halen uit hun werk. Ze gaan op zoek naar een nieuw toekomstperspectief. Hoe ga je als boer om met veranderingen? En belangrijker: hoe geeft je je toekomst opnieuw vorm?  

Gevoel van onbegrip

De grote veranderingen en ontwikkelingen in de agrarische sector hebben een enorme impact op het boerenleven. Niet alleen kampen boeren met de financiële gevolgen, ook krijgen ze te maken met emotionele uitdagingen. Het versneld of gedwongen beëindigen van het bedrijf brengt gevoelens van onmacht, verdriet en rouw met zich mee. Daarnaast is er een enorme regeldruk waardoor een burn-out of een depressie op de loer ligt. Het vinden van een luisterend oor  binnen de bestaande hulpverlening is lastig. Boeren voelen zich veelal onvoldoende begrepen. De vraag naar agrarisch coaches is dan ook groot.

Roep om agrarische coaches 

Om gevolg te geven aan deze vraag, pakken steeds meer gemeenten en provincies de zorg voor de toekomst van de boeren collectief op. Met coachingtrajecten als ‘samen aan de keukentafel’ en ‘VABimpuls’ proberen de provincies Limburg en Noord-Brabant agrarisch ondernemers op weg te helpen. Agrarisch coaches kijken naar de verschillende mogelijkheden. Hoe kun je je als agrarisch ondernemer ontwikkelen? Wat houdt je tegen? Wat zou je willen en wat heb je daarvoor nodig? Door een luisterend oor te bieden aan boeren en hun gezinnen, kan de eerste stap worden gezet naar een nieuwe toekomst

De juiste hulp en steun 

Een agrarisch coach is geen vervanger van een psycholoog, psychiater of relatietherapeut. Een agrarisch coach is een professional op het gebied van communicatie, ontwikkeling en samenwerking. Staan zorgen en stress het dagelijks leven in de weg? Is er een generatieconflict of krijg je jouw toekomstplannen niet op papier? Met een agrarisch coach krijg je de juiste hulp en steun.  

Op zoek naar een nieuw toekomstperspectief 

Als agrarisch coach merk ik dat er bij veel boeren geen sprake is van onwil, maar eerder van onmacht. Veel agrarische ondernemers zijn bereid hun toekomst een tweede kans te geven, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Ze moeten een weg vinden in de wirwar van regels en mogelijkheden. Hierdoor hebben ze ondersteuning nodig bij het vormgeven van hun toekomstplannen. Ik geef boeren de handvatten die ze nodig hebben. Ik voer het gesprek dat nooit gevoerd is. Door structuur en overzicht te scheppen, help ik ze om weer met een frisse blik naar hun huidige situatie te kijken en toekomstwensen in kaart te brengen. 

Heb jij ook behoefte aan extra begeleiding op weg naar de toekomst? Alleen of samen met jouw partner? Ik help je graag. Persoonlijke ontwikkeling en toekomstperspectief staan bij mij altijd centraal. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden. Want je toekomstplannen vormgeven kun je nooit alleen.