4 tips bedrijfsbeëindiging

4 tips bedrijfsbeëindiging

Stoppen met jouw boerenbedrijf

Stoppen, afscheid nemen van een bedrijf dat je jaren hebt opgebouwd gaat niet over één nacht ijs. Het beëindigen van het bedrijf heeft een grote impact op je leven.

Bedrijfsbeëindiging in de landbouw heeft een impact op jouw levensstijl en identiteit als boer. Niet alleen jouw levenswerk maar ook jouw leven verandert door te stoppen als agrarische ondernemer.

Persoonlijke waarde van jouw bedrijf
Naast alle juridische, fiscale en financiële onderdelen is het heel belangrijk aandacht te geven aan de persoonlijke waarde van het bedrijf voor jou. Aandacht geven aan jezelf tijdens het beëindigingsproces zorgt voor een tevreden terugblik op het verleden en vertrouwen in jouw toekomst. Agrarische coaching helpt je bij dit proces.

Falen
Voor veel agrariërs voelt het beëindigen van het bedrijf als falen. Boer ben je voor het leven. Ook als je gestopt bent, blijf je De gestopte boer. Persoonlijke begeleiding bij dit proces wordt gezien als een zwaktebod. Veel boeren durven niet te praten over het verdriet en de angst om het bedrijf los te laten.

Rouwproces
Een bedrijfsbeëindiging komt overeen met een rouwproces. Het afscheid is zwaar en er rust een emotionele lading op de keuze. Rouwen doe je niet alleen; zorg dat je iemand hebt die je een spiegel voorhoudt en helpt bij het maken van lastige keuzes.

Sociale druk
Tijdens en na de bedrijfsbeëindiging ervaren stoppers druk om snel aan het werk te gaan. Continu krijg je vragen over wat je gaat doen als het achter de rug is, hierdoor voelen veel agrariërs stress en zorgen zij ervoor dat ze direct na de beëindiging ander werk hebben.

Rust in het hoofd
Het gefaseerd afbouwen van het werk, in rust keuzes maken en in stappen onderdelen afronden zorgen voor rust en overzicht in jouw hoofd. Door aandacht te geven aan jezelf tijdens het bedrijfsbeëindigingsproces behoud je jouw eigenwaarde en voorkom je dat je in een identiteitscrisis komt.

Agrarische coaching helpt je om tevreden terug te kijken op jouw bedrijfsbeëindigingsproces.

Vier tips op een rij

 1. Bespreek persoonlijke gevolgen
  Praat niet alleen over de fiscale, juridische en financiële gevolgen, bespreek ook de gevolgen voor jouw persoonlijk. Leven, wonen en werken veranderen door bedrijfsbeëindiging.
 2. Gefaseerd afbouwen
  Probeer gefaseerd af te bouwen met de werkzaamheden op het bedrijf. Zo wen je langzaam en neem je in kleine stappen afscheid van jouw bedrijf.
 3. Vraag hulp en steun
  Zoek en vraag steun bij collega’s. Mensen die weten wat het is om te wonen en werken op een boerenbedrijf. Vraag een coach of vertrouwenspersoon jouw te begeleiden bij het maken van beslissingen rondom de bedrijfsbeëindiging.
 4. Neem een pas op de plaats
  Geef jezelf de tijd om te zoeken naar werk dat je echt wilt. Je kunt je tijdens de bedrijfsbeëindiging al gaan oriënteren, maar neem ook de rust om na de beëindiging rustig alle opties van werk door te nemen. Denk aan beroepskeuze test, stages of gesprekken met mensen werkzaam in andere sectoren.